Aktuellt

Projekt Malmporten lockade kungligt besök

Luleahamn 22

Intresset för projekt Malmporten och länets nyetableringar var stort när Kronprinsessparet besökt Luleå Hamn under tisdagseftermiddagen.

Idag, den 10 maj, besökte Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel länet för att ta del av den industriutveckling som sker i norra Sverige. Sista besöket för dagen blev Luleå Hamn. Kronprinsessparet fick information om regeringens miljardsatsning på projekt Malmporten som skapar förutsättningar för att öka Luleå Hamns godskapacitet med 300 procent till 2030.

- Projekt Malmporten är det största hamn - och infrastrukturprojektet i modern tid och möjliggör en grön tillväxt i regionen. Det är roligt att projektet är i fokus även nationellt och att vi idag fått chans att berätta mer om hur arbetet kommer stärka Norrbottens sjöväg i generationer framöver, säger Linda Wikman, projektledare för projekt Malmporten.

Intresset för länets gröna omställning och Luleå Hamns arbete med att förbättra kapaciteten i hamnen var stort och bidrogt till många intressanta samtal om vad som krävs för att lyckas med omställningen.

Muddermassor motsvarande 37 Globenarenor

År 2024 inleds genomförandet av projekt Malmporten som kommer göra Luleås farleder och hamn djupare. Projektet är en miljardsatsning från regeringen och totalt kommer omkring 22 miljoner kubikmeter muddringsmassor att hanteras. Vilket motsvarar cirka 37 fyllda Globenarenor.

Besöket avslutades med en guidad tur i hamnområdet med bogserbåten Vilja som är världens starkaste hybriddrivna, isbrytande bogserbåt. Under turen fick Kronprinsessparet möjlighet att få se var den planerade djuphamnen kommer att anläggas samt var muddringen kommer ske, något som Kronprinsessan visade stort intresse för.

Kronprinsessan visade även vilja att komma tillbaka i samband med startskottet av projekt Malmporten, något vi är extra glada för.

Linda Wikman, projektledare projekt Malmporten skakar hand med Kronprinsessan.
Linda Wikman, projektledare projekt Malmporten skakar hand med Kronprinsessan.